BilardoSport

Menu
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Eğitim
  • Video
  • İletişim

Çeyrek Bilardo | Tehlikeli Bölgeler

Ersin Koray GONCE 13 Temmuz 2017

BANTLAR VE KÖŞELER – ÇEYREK BİLARDODA TEHLİKELİ BÖLGELER:

Çeyrek bilardo da için serinin devamını sağlamak açısından uygun olmayan alanlarda vardır. Bu alanlar bandın kenarları ve köşeleridir. Şekil 101 a-d de oyunun gidişi açısından zorluk çıkaran durumlar gösterilmiştir.

  1. Screenshot_25a) B2 ve B3 banda bitişik duruyorlar. Oyuncu oyun topunu derinden alarak bu topları hemen kurtarmalıdır; oyun topunun yüksekten alınması B2 B3’ü banttan kurtarmayacaktı
  2. b) a bölümünde sözü edilen çözüm burada da geçerlidir
  3. c) Toplar kontrolden çıkacakmış gibi duruyorlar. Oyuncu becerikli bir ayarlama ile seriyi köşede kurmaya çalışmalıdır
  4. d) Bu aslında çözülmesi imkansız bir problemdir. Oyuncu Duble Vuruşu, Masse’yi, ya da Karşılama Vuruşlarını kullanabilir
  5. e) B1 hüküm süren bir durum gösterirken, B2 ve B3 banda çok yakın dururlar. Burada B2 (Beyaz) nin tam oynanması durumunda kurtulması mümkündür. Band serisinin kurulması olanaklıdır.

Şekil a-e’de de gösterildiği gibi banda bitişik olmak ve köşelere yakın bulunmak serinin kurulmasını zorlaştırmaktadır. Her pozisyon B2’nin alınması için köşelerin destek noktaları olarak kullanılmadığını göstermektedir. Bu nedenle topları ayarlarken onları bandın yanına ya da köşelere gidecek şekilde değilde, biraz ara mesafe kalacak biçimde itiniz (en az 3 top genişliğinde). Eğer bu üç top genişliğini top birleşimi açısından dikkate  alırsanız,  bantlar  ve  köşeler her zaman oyun için uygun ve yararlıdır. Top birleşimi için kısa banttan ziyade köşelere öncelik veriniz. Banttan üç top genişliğinde uzak kalınız. Buna rağmen B2 ve B3 kısa banda yakın duruyorsa oradan kurtarmaya çalışın.

Screenshot_26ÇEYREK BİLARDO DA OYNAMAK:

Daha öncede söylendiği gibi, çeyrek bilardo da eksik olan dördüncü bandı telafi etmeli ve B2 ile B3’ün bu alanın dışına taşmasını engellemelisiniz. Seriyi tek bir köşede kurmaya gayret edin. Bu konuda aşağıda verilen ustaca yakalama biçimleri uygundur:

—Yakalayıcı (bütün varyasyonlarında),

—Ayarlama (yakalayıcı hazırlar)

—Pasajlar ve dışa doğru götürme durumları

Bazı oyuncular çeyrek bilardo da pasajları ayarlamayı ihmal ederler. Onlar da haklılar. Ancak öğretim teknikleri açısından bunların birbirinden ayrılması gerekir, çünkü pasajlar kendi başına bir önemlilik derecesi taşırlar.Sonraları bu iki terimin birleştiğini göreceğiz. Pasaj aradan oynama yoluyla yapılan bir ayarlamadır.

Çeyrek Bilardo | YAKALAYICI:

Yakalayıcı top birleşiminin en etkin ve en önemli faktörüdür. Bu kitabın birinci bölümünde metotik sebeplerden dolayı yakalayıcı sadece kapalı açıda blok ve değiştirme açısından ele alındı, şimdi bu terimin devamını açıklayalım:

B2’yi B3’e yakınlaştıran yakalayıcı aslında bir seri vuruşudur; vuruşun başarılı olması B2’nin gidişine, daha sonra da oyun topuna bağlıdır. Bu ifadede önemli bir tehlike yaratmaktadır, zira oyun topu vuruş esnasında öyle bir değiştirilmeli ki, onun yardımıyla B2 getirilebilinsin. Vuruştaki varyasyon ve buna bağlı olan vuruş zorluğu örneğin başarıyla sonuçlanması şansını azaltabilir.

Buna rağmen, kendinizi öncelikle B2’nin alınmasına konsantre ediniz. Yakalamak için tam ve yakın bir top birleşimini hep ön planda tutunuz. (Gözönünde tutmak=Gözlük durumu). Toplar istenilen biçimde bir araya gelmemişse kendinizi oyunun akışına bırakınız. Tahmini ya da yakınlaşmaya çalışan top birleşimi başarıya götürmez, sürekli yapılması gereken bir düzeltmeye neden olur. Bu konuda önemli olan bir diğer noktada sadece B2’nin gitmesi gerektiğidir. Oyun topu B3’ü frenlenmiş haliyle yakalamalıdır (Öldürücü, Amorti), aksi takdirde yakın bir top birleşimi ile B2’yi almak mümkün değildir. Unutulmaması gereken en önemli nokta karşı blokaj ve B3’ün karambole edilmesidir.

çeyrek bilardo Karşı blokajla  kapalı açı içinde yakalayıcı (Şekil 102):

Bu yakalama biçimi daha öncede işlenmişti (Bkz. Şekil 51 ve 52). Kendisi top birleşimi açısından en önemli vuruş biçimi olduğundan her Zaman çalışılmalıdır.

Çeyrek Bilardo Açık bir açıda yakalayıcı (Şekil 103):

Şekil 103’de açık bir açıda kullanılan yakalayıcı görüyorsunuz. B2 küçük bir klepsle bandın üzerinden B3’e getirilemiyor. Bu nedenle vuruşun ara çözüme ihtiyacı vardır.

—Sağ falsolu frenlenmiş bir kleps çekme ile B2’yi çift gidişle top birleşimine alabilirsiniz.

B3’ün karambole edilmesiyle oyun topunuz dominant bir durum almıştır. Çok önemli olan B3’ün isabet olmasını nasıl sağlayabiliriz? Oyun topu sürekli olarak B2’den çıkıp, daha sonra sizin isteğiniz doğrultuda B3’e vurduğundan, B3’den B2’ye geçmeye çalışınız. Bu örneğimizde ya bilardonun etrafında döneceksiniz, ya da B3’den B2’ye (ya da tersi) geçeceksiniz. Ancak bu şekilde B3’ün isabet noktası belirlenebilir. Genelde bu tespit edilen nokta, vuruş yönünde tespit edilenden çok farklıdır, buna rağmen birkaç alıştırmadan sonra ona da hakim olabilirsiniz. Zamanla B3 isabet noktasını vuruş yönünden anlayabilecek ve bu zaman alıcı hesaplardan kurtulacaksınızdır.

Screenshot_27

Screenshot_28

B2’nin B3’e getirilemediği ya da çok yakına aldığı yakalayıcılar (Şekil 105 a-b):

Şekil 105 a’da B2’nin B3’e çok yakınlaştığı ya da yakınlaşamadığı ve oyunun bozulması gibi bir durum söz konusudur. Böyle durumlarda ara çözüm yolunu kullanmaktayız. B2’yi sonraki bir vuruş için de uygun olan bir yere yerleştiriniz: B3’e işaret eden fal- soyla kısa frenlenmiş bir kleps çekme oynayınız, Amorti’yi abartmayınız, vuruştan sonra 10-15 cm B3’den uzak kalınız (oyun topu B3’e çok yakın olursa, hareket alanını daraltmış olursunuz). B3’ün alt köşeye gitmesi için B3’ü dıştan karambole ediniz (oyun topu böylelikle dominant kalır).

B2’i sadece top birleşimine yakın durum için alınız, yakın bir top birleşiminden kaçınınız (Şekil 105 b), B2’yi daha sonraki bölüm için uygun olan bir yere yerleştiriniz.

B1 ve B3’ün blokaj yaptığı yakalayıcı (Şekil 106):

B2 birden fazla bant üzerinden alınırsa, ne zaman hangi blokajla karşılaşacağı önceden görülemez. Böyle bir durumda B1 ve B3’ü kullanarak kendimiz bir blokaj yaratabiliriz, ancak pozisyonun nasıl sonuçlanacağı hesaplanamıyor. Bu nedenle aşağıdaki önlemleri alınız. B2’nin gidiş yönünü istenilen biçimde destekleyen falsoyla B3’e yakın bir yerde kalınız, B3’ü Z noktasında karambole ediyorsunuz (Z noktası = B3’ü karşı köşeye iten nokta); bu vuruş sayesinde oyun topu dominant olarak kalır. B2’yi iyi bir tempoyla yakına alınız, B1 ve B3’ü blokajlarsanız yakın bir top birleşimi elde edebilirsiniz.

Yukarıdaki durum gerçekleşemezse Şekil 106’da gösterilen ara çözüm yolu uygulanabilir. B3’ün Z noktasında karambole ediyorsunuz, blokajın kuruluş düzeninde abartma yapmıyorsunuz ve B2’yi blokajın önünde bırakıyorsunuz; oyun topu dominantlığını korur.

Screenshot_29

Tek bant üzerinden karşı blokaj -Tek bant dönüşümü (Şekil 107 a-c):

Karşı blokajın kurulması için B3 ile bant arasındaki mesafe yakalayıcı açısından çok faydalıdır. Bunun yanında ayarlama yaparken eğik bir ıstakanın kullanımından kaçınınız ve yakalayıcıyı uygun bir ıstaka ile oynayınız.

Screenshot_30a—Çıkış durumu: Küçük, sakin ve güçlü bir sağ falsoyla frenlenmiş kleps çekme oynayınız. B2 sol falso kazanarak köşeden gelerek karşı blokaja daha iyi vuracaktır.

b—Karşı blokaj: Oyun topuyla B3’e yakın bir yerde durunuz. B1 ve B3 yolda sabitleşirken, B2 köşeden gelerek karşı blokaja doğru yol alır.

c—Değiş-tokuş: B2 karşı bölgedeki B1’e vurur ve bunları değiştirir. B2 böylece top birleşimi için alınmış oldu.

İki kısa yakalayıcı olanaklıdır (Şekil   108):

Bu örneğimizde kısa ve uzun yakalayıcıyı oynamak mümkündür. Bu durumda çapraz alıcıyı oynamak gerekir (B2 uzun banttan geri gelir), çapraz alıcı beyazdır. Burada B3 kısa banda yakınlaştırılır.

Screenshot_31

Oyun topunun tek bant üzerine geldiği yakalayıcı (Şekil 109):

Bazı durumlarda B2 daha kolay alınacaksa oyun topunu bant üzerinden oynayarak B3’ü karambole edebilirsiniz.

B3’ün önden ve dıştan daha kolay vurulabilmesi için bu tür örneklerde maximal bir falso kullanınız (sağ falso Şekil 109). Bu tür bir kleps çekmenin kullanılması oyun topunun frenlenmesini zorlaştırmaktadır. Durum oyun topunun B3 ile bant arasında sıkıştırılmasıyla daha da zorlaşabilir. B3’ün önden vurul- masının başarı ile sonuçlanması için dıştaki falsoyu kullanın ve oyun topunu olabildiğince banda yakınlaştırınız; maximal falso sayesinde B3’ün dıştan vurulması kolaylaşacaktır. Tabii ki B2’yi belli bir tempoyla alıyorsunuz. Oyun topu istenilen dış durumu kazanmazsa, hatta B3 ile bant arasında sıkışıp kalırsa bu örnek kötü oynanmış sayılır.

B1’in kısa bant üzerine geldiği yakalayıcı (Şekil 110):

B2’nin alınması asıl amaçtır, farzedelim B2 kısa bir klepsle kısa bantın üzerinden yukarıdaki üst köşeye ulaştı. Bu aşamada o top birleşimine getirilemezdi. B2’yi bant üzerinden köşeye göndermek istediğinizde kısa bandı kullanarak bir kleps oynayınız. Klepsi sol falsoyla oynayın. Gerçi bu şekilde oyun topunu frenleyemezsiniz ama, B3’ü bilardonun ortasına doğru daha kolay karambole edebilirsiniz. Oyun topu dominantlığını kazanmaktadır. B2’yi güzel bir tempo ile oynamayı unutmayın.

Screenshot_32

B1’in iki bant üzerine geldiği yakalayıcı (Şekil 111):

Bu örnekte de, B2’ye kleps uygulanırsa orta noktaya doğru gidecek ve açık alan tehlikesi doğacaktır. Bu nedenle geçici bir süre için oyun topunun dominantlığını bırakarak B’yi top birleşimi için ele almalısınız. Frenlenmiş bir klepsle oyun topunu köşeye çekebilirsiniz. Falsonun uygun ölçüde verilmesi B’nin karşı köşeye gitmesine, onu aşmasına ve oyun topunun yakınında durmasına neden olacaktır. Daha sonraki vuruşlarda oyun topunu dıştaki bölgeye getirmeniz gerekiyor (Pasaj ve ayarlama).

Oyun  topunun  köşeyi dolaştığı  yakalayıcı (Şekil 112):

B2’nin top birleşimine götürülmesi için öncelikle oyun topunun köşeyi dolaşması gerekir. Frenlenme mümkün olmadığı gibi oyun topunun dıştaki yerini almasını da her oyuncu başaramaz. Öyleyse kısa bir süre için hem oyun topunun dominantlığından vazgeçin, ve B2’nin tam alınmasına konsantre olun. Kısa veya uzun bant üzerinden oynanan kleps top birleşimini sağlarken, oyun topu ara sıra dıştaki yerini kaybetmektedir. Çeyrek bilardo yu terk etmemeniz için oyun topunun dıştaki yerini tekrar sağlamaya çalışmalısınız.

Uzun yakalayıcı – tehlikeli bir oyun:

Şu ana kadar çeyrek bilardo da kullanılan kısa yakalayıcılardan bahsettik. Kısa banda veya köşelere yakınlaşmak için genelde uzun bandı kullandık. Yani söz konusu olan çaprazlama bir yakalama biçimiydi.

Ancak öyle durumlar var ki, bilardonun uzunluğunda oynamayı zorunlu kılmaktadır (Çeyrek bilardo nun dışına çıkarak). Size bu tür bir yakalayıcı kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Başka alternatifler olmadığı takdirde buna başvurmanızda fayda vardır. Uzun yakalayıcılar B2’nin temposundaki belirsizliklerden dolayı tehlike yaratabilirler. Zira ortalarda kalırsa açık bir durum ortaya çıkmakta, fazla tempoyla geldiğinde ise top birleşimine zarar verebilmektedir.

Eğer bir gün uzun bir yakalayıcıyı oynamak zorunda kalırsanız aşağıdaki noktalara dikkat edin:

B2’yi sadece yakınlaştırınız ve onu daha sonraki vuruşlar için uygun bir yere yerleştiriniz. B3’ü köşelerden birine itilecek biçimde karambole ediniz (B1 dominant bir durum alır). Top birleşimine ulaştığınızı hissettiğiniz an tempoyu yükseltiniz. B2’nin B1 veya B2’e yarattığı karşı blokaj da güzel sonuçlar verebilir. B2’nin ortalarda kalmasıdansa yüksek bir tempoyla oynamak daha doğrudur. Unutmayın ki, her zaman açık bir duruşla karşılaşacaksınız.

İpucu: Daha sonraki aşamalarda “Tek- bant” oynadığınız zaman uzun yakalayıcının serinin devamına ait olduğunu ve diogonal yakalayıcı biçiminde ortaya çıktığını göreceksiniz. Bu istisnayı burada belirtmek istiyoruz = Serbest parti ve Cadre için uzun yakalayıcıdan sakınınız.

Share
Tweet
Email
Prev Article

Sponsor




Etiketler

3 bant 3 top amerikan bilardo kurallar amerikan kurallar başkandan mektup başkan mektup bilardo ders bilardo federasyonu bilardo sümulatör can çapak carom ersan ercan eskişehir konaklama bilgileri eskişehir turnuva falso etkisi federasyon başkanı fren vuruşu kafa vuruşları karambol manset masse murat naci çoklu nasıl oyun pike pool kurallar pool kuralları pool oyuna başlama pool turnuva pool turnuva eskişehir program simulatör turnuva konaklama bilgileri türkiye bilardo türkiye şampiyonası uzun yakalayıcı yakalayıcı yapılır çeyrek bilardo özel bilardo dersi özel ders ıstaka ıstaka nasıl ıstaka video ıstaka yapmak

BilardoSport

Bilardo Hakkında Her Şey
Copyright © 2022 BilardoSport
Powered by Gonce Ticaret | Hosting T-78 Bilişim.